Normal_politie__rug_agent_1556940a

In de regio Den Bosch zullen verwarde verdachten van lichtere vergrijpen gescreend worden door de GGD en de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Er wordt gedurende zes maanden een proef gehouden waarbij verdachten die een verwarde indruk maken, worden gescreend om te zien of zij hulp nodig hebben. Dit moet voorkomen dat een persoon weer op straat wordt gezet terwijl eigenlijk hulp nodig is. Ook zou het kunnen voorkomen dat die persoon kort daarna een zwaarder vergrijp pleegt. Dit meldt Brabants Dagblad.

De verdachten die verward gedrag vertonen, worden naar het cellencomplex van de politie in Den Bosch vervoerd. Daar worden zij gescreend door de ggz en GGD om te zien of de persoon in kwestie zorg nodig heeft. Met een mogelijke zorgvraag kan ook rekening gehouden worden bij het opleggen van de straf. De proef richt zich enkel op verdachten van lichte vergrijpen die vaak zonder tussenkomst van een rechter een straf opgelegd krijgen.

Gedwongen opname

In overleg met het Openbaar Ministerie (OM) kan zelfs besloten worden om iemand gedwongen op te laten nemen. Echter zou in de meeste gevallen een reguliere zorginstelling voldoende zijn om de verdachte van de juiste zorg te voorzien. “Dat is beter voor de persoon in kwestie en voor de samenleving, want je wilt niet dat zo iemand de volgende dag een zwaarder vergrijp pleegt”, zegt Heleen Rutgers, hoofdofficier van justitie in Oost-Brabant. “Want vaak is het nu dweilen met de kraan open. Terwijl we juist moeten voorkomen dat die mensen tikkende tijdbommetjes worden”, voegt projectleider Jeroen Koffieberg toe.

De proef zal zes maanden duren. Mochten de resultaten positief zijn, dan zal de regio Eindhoven de werkwijze ook gaan volgen. In Noordoost-Brabant kwamen vorig jaar bijna 6.000 meldingen binnen over verwarde personen. In 2013 was dit slechts de helft.

Door: Redactie Nationale Zorggids