Normal_xtc

Door de productie en verkoop van xtc te legaliseren ga je criminaliteit en het dumpen van chemisch drugsafval tegen. Bovendien levert xtc minder lichamelijke problemen op dan bijvoorbeeld alcohol, stelt internist-klinisch farmacoloog Kees Kramers van het Radboudumc. Dit melden Telegraaf en Metro. 

“Overmatig alcoholgebruik brengt schade toe aan organen als de lever en alvleesklier, en veroorzaakt (dodelijke) ongevallen. Waar alcohol op de lange termijn voor ernstige schade kan zorgen, is dat bij xtc minder duidelijk”, aldus Kramers. Bovendien werkt xtc minder verslavend. Hoe vaker iemand de drug gebruikt, hoe kleiner het effect. Overigens benadrukt de arts dat xtc desalniettemin gevaarlijk blijft.

D66 is voor legalisatie van xtc, maar CDA is ertegen. Criminelen zouden niet beloond moeten worden, vindt de partij. D66 ziet in dat wereldwijd bekende war on drugs lang niet altijd zijn vruchten afwerpt en staat daarom open voor andere oplossingen, waaronder regulering van xtc. Juist  door regels te stellen aan productie en verkoop van de drug, kan de gebruiker voorzien worden van een ‘veilig’ product. 

Door: Redactie Nationale Zorggids