Normal_therapie_behandeling_luisteren_therapeut_psychologie_ggz_verward_boos_verdriet

Niet het gebrek aan zorg leidt tot problemen binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz), maar het te veel aan vragen. Dat stelt huisarts en docent aan het Universitair Medisch Centrum Leiden Pieter Barnhoorn. Nederlanders zouden niet weerbaar genoeg zijn en te snel naar de huisarts stappen om naar een doorverwijzing naar de ggz te vragen. Dat leidt volgens de huisarts tot meer vraag dan noodzakelijk is. Dit meldt Trouw.

“De zin van het leven zoek je niet in de ggz. Heel normale levensvragen worden gemedicaliseerd”, stelt Barnhoorn. Daarbij komt dat ongeveer 40 procent van de Nederlanders ergens in zijn leven zal voldoen aan de criteria van een psychische stoornis. Het kan dan gaan om stress, depressiviteit en angsten. De praktijkondersteuner van de huisarts of een eerstelijns psycholoog zal deze klachten vaak behandelen.

Luisterend oor mist

Volgens de huisarts konden mensen daar vroeger beter over praten, bijvoorbeeld binnen de kerk of een vereniging. Het luisterend oor ontbreekt in de moderne samenleving. “Het leven is niet altijd fantastisch”, aldus Barnhoorn. Behandeling door een psycholoog is daarvoor niet altijd nodig.

Echter is het niet zo dat geestelijke klachten niet serieus genomen moeten worden, stelt psycholoog Aart Franken, bestuurder bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). “Als je er vroeg bij bent, kun je iemand met een kleine interventie al de goede weg op krijgen. Als je dat niet doet, hebben mensen later meer zorg nodig.” Er is een groot tekort aan psychologen en dat zou ook leiden tot wachtlijsten, niet alleen het feit dat meer mensen hulp vragen.

Administratieve lasten

De reden van de wachtlijsten is dan ook niet per se te binden aan het te veel aan vraag of het tekort aan personeel. Volgens Franken zijn vooral de administratieve lasten een groot probleem. “Er gaat zoveel tijd zitten in de administratie en de regels volgen, in onderhandelen met gemeenten over zorgcontracten. Behandelaren kunnen een deel van hun tijd niet behandelen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids