Normal_meditatie

Wie kampt met milde psychische problemen, kan een beroep doen op begeleide zelfhulp. Hoogleraar Pim Cuijpers van de Vrije Universiteit ontdekte dat deze vorm van hulp even effectief is als een behandeling bij de psycholoog of antidepressiva. Een lichte depressie of angststoornis is goed op te lossen door zelf aan de slag te gaan, met de juiste begeleiding. Ofwel een hulpverlener die eens in de zoveel tijd de vooruitgang en het nut van de oefeningen met zijn patiënt bespreekt. Dit meldt Trouw. 

Cuijpers is expert op het gebied van preventie en behandeling van depressies. Volgens hem zijn zelfhulpmethodes als begeleid mediteren even effectief als het slikken van een pil, mits de klachten licht zijn. Maar waarom dat zo is, is niet bekend. “Misschien zit het hem in het idee dat je je problemen eindelijk eens goed aanpakt. Of in het vertrouwen in de arts die zegt dat mindfulness helpt, het wittejasseneffect”, zegt Cuijpers. 

Overigens is mindfulness op zichzelf niet genoeg om een depressie tegen te gaan. Hiervoor is wel aanvullende cognitieve therapie nodig, begeleid door een professional. Een cursus yoga in de sportclub om de hoek is niet bewezen effectief.

Geestelijke verzorging

Hoogleraar Damiaan Denys denkt dat veel patiënten met milde psychische problemen geen psycholoog nodig hebben, maar enkel op zoek zijn naar zingeving. Daar kan een geestelijk verzorger bij helpen. Geestelijke verzorgers dienen geen kant-en-klare oplossingen aan, maar helpen iemand het leven te accepteren en problemen als een uitdaging te zien. Onlangs maakte minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid bekend hiervoor geld beschikbaar te stellen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids