Normal_normal_lachgas_patroon_patronen_cartridge_slagroom__vermelden_foto_greenzeb__cc_by-sa_3.0__

Steeds meer mensen kloppen aan bij fabrikanten voor het kopen van lachgas. Hoewel grotere bedrijven in Nederland het advies van de Vereniging van Fabrikanten van Industriële Gassen volgen om geen lachgas te leveren aan handelaren in de partyscene, gebeurt het onder kleinere bedrijven wel. Deze handelaren willen leveren aan clubs, festivals en kroegen. Steeds meer jongeren gebruiken lachgas als partydrug. Dit meldt NOS. 

Er zijn drie soorten lachgas op de markt: lachgas voor het medische circuit dat voldoet aan hoge kwaliteitseisen, lachgas voor slagroomspuiten en technisch lachgas. Nederland kent dus kwalitatief goed lachgas, maar het wordt voor handelaren steeds moeilijker om er hier aan te komen. Ze moeten namelijk vaak een eindgebruikersverklaring ondertekenen waarin ze laten vastleggen wat ze met het lachgas gaan doen. Daarom zoeken handelaren contacten in het buitenland, waaronder in China en  Turkije.

Eén lachgashandelaar laat aan NOS weten dat er ongeveer tweehonderd mensen in de lachgashandel zitten. “Iedereen verkoopt aan iedereen, dus ook mensen zonder registratie bij de Kamer van Koophandel. Die handelaren zijn niet bezig met het welzijn van de consument en wetten interesseren ze ook niet. Ze doen maar wat, het is een markt van cowboys.”

Groothandels zouden graag zien dat er een keurmerk komt voor lachgas in de partyscene, maar staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wil niet dat daarmee het signaal wordt afgegeven dat lachgas als partydrug wordt geaccepteerd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids