Normal_mishandeling_kind_knuffel_

Bij het inmiddels gesloten Herstelcentrum C&S speelden zich achter gesloten deuren misstanden af. Jonge kinderen en volwassen bewoners – die noodgedwongen samen moesten leven – werden jarenlang verwaarloosd en de kinderen werden soms, bewust of onbewust, psychisch mishandeld. Bewoners zaten in de zorginstelling wegens hun autisme of dwangstoornis of omdat ze kampten met psychoses of posttraumatische stresssyndroom. De kinderen hadden veelal ernstige gedragsproblemen. Dit meldt NRC. 

Afgelopen juli ging het Herstelcentrum dicht, omdat de Inspectie voor de Gezondheidszorg en toezichthouders van GGD Gelderland-Zuid geen vertrouwen meer hadden in de zorginstelling die twee locaties in Tiel had. In 2016 werden de eerste problemen geconstateerd, maar die waren voor jeugdbeschermers niet ernstig genoeg. Wellicht omdat zij niet beschikten over alle informatie. Kinderen bleven dus naar de instelling toestromen.

Bewusteloos gevonden

Vooral de kinderen werden slecht behandeld. Een zesjarige zwakbegaafde jongen met epilepsie moest ‘s nachts in een afgesloten kamer verblijven en medewerkers hadden onvoldoende aandacht voor hem. Zodoende werd hij begin dit jaar bewusteloos in het water van het Amsterdam-Rijnkanaal gevonden. Hij overleefde het voorval dat buiten het instellingsterrein plaatsvond.

Volgens de Inspectie kampte Herstelcentrum C&S met een personeelstekort en kon de veiligheid van de kinderen daardoor niet gewaarborgd worden. Eind mei 2018 werden deze kinderen daarom uit de instelling gehaald. In juli volgden de volwassenen. Want ook de zorg aan volwassenen schoot volgens de GGD tekort.

Vervolgstappen tegen C&S

De gemeenten die zaken deden met de instelling hebben inmiddels beslag laten leggen op de rekeningen, de sociale recherche is momenteel bezig met onderzoek naar de financiën aldaar en wellicht word het Openbaar Ministerie ook bij de zaak betrokken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids