Normal_ecstacy_monogram_xtc_pillen_medicijnen

Thuis drugs gebruiken is nog gevaarlijker dan xtc of mdma slikken als je uitgaat. Hiervoor waarschuwt verslavingszorginstelling Jellinek. Thuis er is minder controle en in het uitgaansleven zijn er vaker professionals aanwezig die kunnen ingrijpen. Dit meldt de Telegraaf. 

“Als er in de horeca iets misgaat, kan er adequaat worden gereageerd. Beveiliging kan hulp inroepen, bijvoorbeeld snel 11 bellen, en vaak is er ook een EHBO’er aanwezig”, zegt Floor van Bakkum van Jellinek.

Thuis kun je alleen maar hopen dat er iemand anders is die – zo goed en kwaad als het kan – weet wat hij doet. Mocht het misgaan, dan moet er iemand aanwezig zijn die adequaat kan handelen. Jellinek adviseert mensen mensen om altijd hulp in te schakelen als er iets gebeurt.

Meer voorlichting

Het Trimbos-instituut denkt niet dat extra voorlichting over drugs van meerwaarde gaat zijn. Jongeren staan, ondanks de gevaren, voor heel veel dingen open. Nadenken over het gebruik van drugs en ermee experimenteren lijkt bij de leeftijd te horen. 

Afgelopen zaterdag overleed een meisje aan een overdosis mdma, de werkende stof in xtc. Ouders die hun kind hieraan hebben verloren pleiten sindsdien voor meer voorlichting op scholen of vanuit de overheid. 

Door: Redactie Nationale Zorggids