Normal_ouderen_ouderenzorg

De robotkatten Paro, MiRo, JustoCat, Zora en Fujitsu zijn steeds vaker in zorginstellingen te vinden. Vooral ouderen met dementie lijken veel aan deze sociale robot te hebben. In de Friese zorginstelling ZuidOostZorg zijn vijftig robotkatten (en honden) te vinden die zorgverleners ondersteunen in de hulp aan dementerende ouderen. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

“Ze maken geluid en reageren op aanrakingen, heel veel meer doen ze niet. Voor de meeste bewoners is dat genoeg. Vooral mensen die vroeger zelf huisdieren hadden, reageren er goed op. De dieren roepen herinneringen op. Sommige bewoners weten best dat de dieren niet echt zijn, maar daar zitten ze helemaal niet mee”, zegt Roelfien Erasmus van ZuidOostZorg.

De robothond -of kat helpt dementerende ouderen om in beweging te komen. Ze praten ertegen, aaien en tonen affectie. Een robotdiertje kosten tussen de 100 en 200 euro. Per stuk gezien niet duur en daarom hebben familieleden van sommige bewoners het initiatief genomen om een eigen sociale robot voor hun dementerende familielid te kopen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids