Normal_normal_lachgas_patroon_patronen_cartridge_slagroom__vermelden_foto_greenzeb__cc_by-sa_3.0__

Docent Jochen Riester van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) roept jongeren die lachgas gebruiken op om lege lachgaspatronen op te ruimen en om te toveren tot kerstballen. Deze kerstballen wil hij verkopen om jongeren voor te kunnen lichten over de gevolgen van lachgas op de hersenen. Van het geld dat eventueel overblijft, wil hij een onderzoek laten opstarten naar de langtermijneffecten van het gebruik van lachgas. Riester neemt zijn strijd tegen lachgasgebruik serieus. Hij heeft een sabbatical ingelast om zich hier volledig voor in te zetten. Dit meldt Trouw. 

Hoe vaker iemand lachgas gebruikt, hoe groter de kans op klachten, zegt het Trimbos-instituut. Eenmalig gebruik hoeft dus niet per se schadelijk te zijn, maar eigenlijk is er nog te weinig bekend over de nieuwe partydrug dat hier niet al te veel over gezegd kan worden. Uit onderzoek blijkt wel dat steeds meer jongeren en jongvolwassenen de afgelopen jaren lachgas zijn gaan gebruiken.
 
Lachgas geeft een kortdurende, maar sterke roes. Door het zuurstoftekort dat optreedt kunnen gebruikers last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn, verwardheid, misselijkheid en flauwvallen. Langdurig gebruik kan hersenbeschadiging veroorzaken omdat het gas de werking van vitamine B12 blokkeert. Daarnaast is er risico op bevriezing (van de longen, lippen, neus en stembanden), gehoorschade en zelfs onvruchtbaarheid. 
 
Door: Redactie Nationale Zorggids