Normal_drugs_1

Vanavond is de laatste aflevering van Tygo in de GHB te zien op NPO 3. De documentaireserie heeft veel aandacht vergaard en diverse vragen opgeroepen. De grootste vraag: waarom is het GHB-probleem in Brabant zo groot? Vooral in West-Brabant in Ruchphen en Sint Willebrord – waar Tygo op bezoek is - zijn veel verslaafden te vinden. Volgens wijkagent Fred van Opstal die ook in de serie voorbijkomt ligt het vooral aan de toegankelijkheid van de drug. Duidelijk is dat zogenaamde GHB-brandhaarden terug te vinden zijn in gebieden met een lagere sociaaleconomische status en gebieden waar sowieso al meer problemen zijn met criminaliteit. Een eenduidig antwoord op de vraag is er echter niet. 

De meeste gebruikers kunnen omgeschreven worden als jonge, blanke mannen met een lage opleiding. “Hun vrienden zijn als een tweede familie, aan die groep ontlenen ze hun identiteit. In de straatcultuur hoort ook drugsgebruik, zoals GHB”, legt Ton Nabben van de Universiteit van Amsterdam uit aan Omroep Brabant.

Een jongere die uit een GHB-brandhaard stapt kan zich laten behandelen in een kliniek. Het probleem is echter dat als hij weer thuiskomt, hij zijn oude – drugsgebruikende – vrienden weer ontmoet. En het verhaal weer van begin af aan start.

West-Brabant onderscheidt zich van andere brandhaarden omdat daar al open over het probleem wordt gesproken. Politie en politiek proberen het GHB-probleem niet geheim te houden en zijn eerlijk over de problematiek in hun regio.

Na afkicken verhuizen

De oplossing voor jongeren? Blijf uit de regio, pleitten verslavingsinstellingen begin dit jaar. GHB-verslaafden kicken het beste af in een andere omgeving dan hun eigen. Daarom is het raadzaam om ze te laten behandelen bij een instelling in een andere gemeente. Gemeenten voelen daar echter weinig voor. Dit tot grote frustratie van Novadic-Kentron en onderzoeksinstituut Nispa. Door GHB-verslaafden in hun eigen omgeving te laten behandelen, hebben zij een grote kans op terugval. 50 procent of meer van de afgekickte verslaafden valt bovendien binnen drie maanden weer terug in oude gewoonten, vooral als zij binnen hun bestaande netwerk blijven leven.

De 28-jarige Walther – eveneens uit Sint Willebrord - vertelt begin dit jaar over zijn problemen. Hij is al 12 jaar verslaafd, maar zit sinds een tijdje in een instelling in Eindhoven. “Zolang ik maar aan de andere kant van de provincie blijf, is het goed”, zegt hij. Want alles aan zijn oude woonplek, herinnert hem aan GHB. “Zelfs het plaatsnaambord.” Novadic-Kentron wil daarom niet alleen dat verslaafden buiten hun regio afkicken, maar ook na hun behandeling elders wonen.

Tygo ontmoet Kevin

Dat afkicken sowieso moeilijk is, zie je ook in Tygo aan de GHB. Als Tygo voor het eerst met ex-gebruiker Kevin spreekt gaat het goed met hem. Hij is van de drugs af en woont niet meer bij zijn vrienden in de buurt. Hij laat Tygo foto’s zien van toen hij verslaafd was en is heel duidelijk: hij wil niet meer terug naar hoe hij was. Maar toch gebeurt het. Vorige week bezocht Tygo Kevin weer en de jongen had al vier keer een terugval gehad. Hij wil zo graag afkicken, maar verslavingsinstelling Solution stelt dat hij twee maanden moet wachten op een behandeling.

In de aflevering van vanavond belandt Tygo in een politie-achtervolging. Een GHB-gebruiker vertoont gevaarlijk gedrag in een auto en moet daarom worden aangehouden. De laatste aflevering van de serie is vanavond om 21.35 te zien op NPO 3. 

Door: Redactie Nationale Zorggids