Normal_rss_entry-163855

De samenleving moet misschien wel met een tbs-maatregel worden beschermd tegen de 48-jarige Michael A., die wordt vervolgd voor het jarenlang misbruiken van een zwakbegaafd stel als slaven in Nijmegen. Dat liet de officier van justitie doorschemeren in de strafzaak tegen A., die maandag zo lang uitliep dat de strafeis naar donderdag wordt verschoven.

Volgens de aanklager wurmde A. zich in het leven van de 56-jarige slachtoffers en woonde hij jaren bij hen in huis. Hij mishandelde en bedreigde het paar, waarbij hij afdwong dat het stel voor hem kookte en waste, zijn hond uitliet, en zijn wiet, shag, bier en boodschappen betaalde. Ook moest het paar hun zoon straffen zoals hij dat wilde en gebruikte hij haar ov-kaart, aldus de aanklager.

Het stel was doodsbang voor A. Ze deden aangifte van mishandeling en aanranding. Uiteindelijk vluchtten zij hun eigen huis uit naar een camping. De verdachte kreeg negen maanden contactverbod. Maar op hun nieuwe adres meldde hij zich weer.

Persoonlijkheidsstoornis

Volgens de slachtoffers bekte de verdachte hen af, vernielde en verkocht hij spullen met emotionele waarde en joeg hij al hun vrienden en familie het huis uit. Een wijkagent zegt dat ook een ander stel onder invloed van de man is gekomen.

A. ontkent alles. Hij zou huur hebben betaald en als zorgzame vriend een oogje in het zeil hebben gehouden om de zwakbegaafde man tegen de neiging tot drinken te beschermen.

A. heeft een persoonlijkheidsstoornis met antisociale en narcistische trekken en een strafblad van ruim veertig bladzijden, maar wil niet behandeld of begeleid worden. Daarom denkt de aanklager aan tbs. Donderdag zal de eis bekend worden.

Door: ANP