Normal_wekker_klok_tijden

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Het opvallendste nieuws ging over het verzetten van de klok. De Nederlander blijkt een lichte voorkeur te hebben voor een permanente wintertijd, vooral vanwege het slaap- en bioritme. Verder onder meer het interessante nieuws dat baby’s in de toekomst met één kinkhoestvaccinatie minder kunnen, de abortuspil en het programma Tygo in de GHB dat stof deed opwaaien. 

Maandag: Tygo in de GHB krijgt Nederland aan het praten over GHB

Afgelopen maandag was de laatste aflevering van Tygo in de GHB te zien op NPO 3. De documentaire heeft veel aandacht vergaard en diverse vragen opgeroepen. De grootste vraag: waarom is het GHB-probleem in Brabant zo groot? Wat blijkt? Een eenduidig antwoord op die vraag is er niet.

Dinsdag: een vaccinatie minder voor zuigelingen na kinkhoestvaccinatie zwangere vrouw

De Gezondheidsraad adviseert om na invoering van de kinkhoestvaccinatie in 2019 voor alle zwangere vrouwen, het bestaande vaccinatieschema voor zuigelingen in het Rijksvaccinatieprogramma te vervangen door twee schema’s. De meest baby’s kunnen toe met één vaccinatie minder als de moeder gevaccineerd is. Voor uitzonderingsgroepen blijven drie vaccinaties nodig.

Woensdag: Nederlander heeft lichte voorkeur voor wintertijd vanwege bio- en slaapritme

41 procent van de Nederlanders heeft de voorkeur voor altijd wintertijd, vooral vanwege het bio- en slaapritme. Op nummer twee eindigt permanente zomertijd met 27 procent en op drie het huidige systeem van het verzetten van de klok met 24 procent. De keuze voor het huidige systeem wordt als onhandig ervaren en slechter voor het ritme van mens en dier.

Donderdag: GroenLinks en PvdA willen abortuspil bij huisarts verkrijgbaar maken

PvdA en GroenLinks willen dat vrouwen met een vroege zwangerschap niet alleen in het ziekenhuis of de abortuskliniek, maar ook bij de huisarts terechtkunnen voor de abortuspil. Afgelopen donderdag dienden ze hier en wetsvoorstel voor in. Daartoe deden ze eerder al een poging, maar dat werd toen door de Raad van State met veel kritiek ontvangen. Huisartsen waren toen ook niet enthousiast uit angst voor extra administratie, maar de beroepsgroep is inmiddels om.

Vrijdag: twintig kankerpatiënten Slotervaart moesten behandeling staken

Ongeveer twintig kankerpatiënten die ten tijde van het faillissement van het MC Slotervaart een chemo- of hormoonbehandeling ontvingen, moesten hier tijdelijk mee stoppen. Het ziekenhuis kreeg van de groothandel niet meer de benodigde medicatie geleverd waardoor patienten doorverwezen moesten worden naar het OLVG. Doordat patiënten zonder zich in te schrijven direct naar de ziekenhuisapotheek gingen, konden ze niet terecht voor medicatie. Mogelijk was er sprake van miscommunicatie door het rommelige faillissement. 

Door: Redactie Nationale Zorggids