Normal_therapie__psychiater__psychiatrie__psychotherapie__therapeut

Veel ggz-instellingen kampen tegenwoordig met een wachtlijst, maar Argo-GGZ in Lochem en GGZ Noord-Holland Noord niet. De Lochemse instelling gaat geen contracten aan met zorgverzekeraars, en patiënten van Difosa, de online zorgaanbieder van GGZ Noord-Holland Noord, kunnen de dag na aanmelding met hun online behandeling beginnen. Dit meldt Trouw. 

Directeur Ludo Teunissen van Argo-GGZ heeft er bewust voor gekozen om niet in zee te gaan met zorgverzekeraars. Wachtlijsten ontstaan als instellingen hun budgetplafond overschrijden, en dat zag Teunissen niet zitten. Zodoende kunnen patiënten snel bij Argo terecht en krijgen ze ongeveer 75 procent van hun behandeling alsnog vergoed. De resterende 25 procent is voor eigen rekening.

Teunissen brengt de kosten omlaag door binnen de instelling niet met managers te werken. “Dat scheelt enorm in de kosten. Daarom kunnen wij die eigen bijdrage aan de patiënten terugbetalen”, legt de directeur uit. Argo-GGZ is bovendien een relatief kleine instelling met ongeveer zeshonderd patiënten, waardoor de zorg veel makkelijker te organiseren is.

Therapie via videoverbinding

Bij Difoso van GGZ Noord-Holland Noord kunnen patiënten online met hun psycholoog praten en online modules invullen. Een verwijsbrief van de arts is wel nodig, maar na aanmelding kunnen patiënten in principe de volgende dag al in behandeling. Ook op zondagen.

Het voordeel van Difosa is dat medewerkers niet op locatie hoeven te komen om patiënten te behandelen. Dit betekent dat Difosa psychologen uit heel Nederland en erbuiten in dienst heeft en patiënten uit alle uithoeken van Nederland kan behandelen. Volgens mede-oprichter Niek Kuijper voorkom je op deze manier ook nog eens personeelstekorten.

En ja, zegt Kuijper, de werkwijze van Difosa is persoonlijk genoeg. “Onze ambitie is juist om de méést persoonlijke ggz te zijn. Wij binden de strijd aan met de aanname dat digitaal minder persoonlijk is. Iedereen die bij ons een behandeling begint, heeft contact met één iemand: ook als je een vraag over financiën hebt.”

Door: Redactie Nationale Zorggids