Normal_hersens__hoofd

Wetenschappers van de Universiteit van Krakau hebben in de hersenen van alzheimerpatiënten dna gevonden van de mondbacterie gingivalis, die ernstige tandvleesontsteking veroorzaakt. Ook vonden ze een andere ontstekingsveroorzaker in de hersenen van overleden alzheimerpatiënten. De wetenschappers vermoeden dat de ontstekingen die door de bacteriën ontstaan kunnen leiden tot alzheimer. Dit meldt de Volkskrant. 

Het enzym gingipaïne, één van de ontstekingsveroorzakers, maakt de mondbacterie die voor parodontitis zorgt aan. En het enzym leidt ook nog eens tot meer beta-amyloid-eiwitten in de hersenen. Wanneer deze eiwitten zich ophopen tussen de hersencellen, ontstaat een blokkade tussen de cellen wat tot dementie kan leiden.

“Het is een prachtige studie. Het idee dat mondgezondheid en alzheimer met elkaar te maken kunnen hebben speelt al een jaar of vijf. Deze resultaten passen daar goed bij”, zegt hoogleraar Wim Crielaard tegen de Volkskrant. Maar, zegt hij, de mondbacterie is niet de enige bacterie die een rol  speelt bij het ontstaan van parodontitis. Dus dit zal waarschijnlijk ook zo zijn bij het ontstaan van alzheimer. Universitair docent Wiep Scheper zegt dat dit onderzoek haar er niet van overtuigt dat gingivalis alzheimer veroorzaakt.

De onderzoekers experimenteerden op mensen en muizen en konden zodoende een medicijn ontwikkelen dat de bacterie mogelijk kan tegengaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids