Normal_vrouw

Mindfulness kan de kwaliteit van leven na eierstokverwijdering verbeteren, op de korte en de lange termijn. De ervaren overgangsklachten verminderen, hoewel seksuele klachten er niet duidelijk door verbeteren. Dat schrijft Catheleine van Driel van het UMCG in haar proefschrift. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen een eerste stap zijn in het vaker aanbieden van psychologische behandelingen bij vrouwen met acute overgangsklachten na een preventieve eierstokverwijdering. Dit meldt UMCG.

Vrouwen met een mutatie in een BRCA-1 of BRCA-2 gen hebben een sterk vergrote kans op borst- en eierstokkanker. Omdat er geen betrouwbare eierstokcontroles zijn wordt hen aangeraden om de eierstokken en eileiders uit voorzorg te laten verwijderen. Dat is voor veel vrouwen al voordat ze veertig jaar oud zijn. Na verwijdering van de eierstokken begint abrupt de menopauze, met bijbehorende overgangsklachten. Deze klachten kunnen worden behandeld met hormoonvervangers, maar mogen niet gebruikt worden door vrouwen die al borstkanker gehad hebben. Daardoor kampt een groot deel van de vrouwen die de eierstokken heeft laten verwijderen met ernstige overgangsklachten op jonge leeftijd.

Stressreductie met mindfulness

Het leven met overgangsklachten is te verbeteren door enerzijds te focussen op het verminderen van de klachten en anderzijds door manieren te leren om beter met die klachten om te gaan. "Opvliegers kunnen een trigger zijn voor stress en dit kan zorgen dat vrouwen er slechter mee om kunnen gaan. Mindfulness kan helpen de stress te verlagen en daarmee de kwaliteit van leven te verhogen", zegt Van Driel. 

 
Veel van de eerdere onderzoeken die gedaan zijn, werden gedaan bij vrouwen die op een natuurlijke manier in de overgang zijn gekomen. "Wij wilden graag weten of mindfulness ook jongere vrouwen helpt die een eierstokverwijdering hebben ondergaan en daarmee abrupt in de menopauze zijn gekomen en of dat effect ook op de lange termijn merkbaar en meetbaar is." Van Driel onderzocht daarom het effect van mindfulness bij meer dan zestig vrouwen. Zij kregen een standaard mindfulnesstraining die landelijk beschikbaar is.

Mindfulness bleek bij deze groep vrouwen inderdaad de kwaliteit van leven te verbeteren, doordat de vrouwen beter leerden omgaan met hun overgangsklachten en daardoor minder last van de klachten ervoeren. Bijzonder is dat in haar studie deze verbetering ook een jaar na de training nog steeds merkbaar en meetbaar is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids