Normal_eenzaam_depressie_ggz_verdriet

Uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt dat er een relatie is tussen een ernstige depressie en het eten van te weinig groenten en etenswaren met volkoren erin. Deze groep depressieve mensen eten vaak ook emotioneel en extern, wat inhoudt dat ze beginnen met eten wanneer ze iets lekkers ruiken of zien. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

De onderzoekers van het Amsterdamse ziekenhuis onderzochten hiervoor een groep van tweeduizend mensen, waarvan een deel ooit een depressie had, nu een depressie heeft een deel dat nooit met deze psychiatrische stoornis heeft gekampt. Dat er een relatie is tussen onvoldoende groenten en volkorenproducten eten is volgens de onderzoekers duidelijk, maar ze kunnen niet zeggen wat de oorzaak en wat het gevolg is. Vermoedelijk werkt het beide kanten op.

“Het is heel interessant, want uit eerdere literatuur blijkt dat depressie kan leiden tot een ongezond eetpatroon, omdat een verandering in eetlust, meer of minder eten, een kernsymptoom is van een depressie”, zegt onderzoeker en psycholoog Nadine Paans.

Extern eten

Het eetpatroon van extern eten, lijkt onder mensen met een depressie voor te komen. Ze worden gemotiveerd door geur en zicht. Volgens Paans is extern eten een verklaring voor het ongezonde eten dat mensen met een depressie vaker dan mensen zonder depressie binnenkrijgen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids