Normal_normal_hond_bed

Steeds meer mensen nemen een huisdier als ‘emotional support’, ofwel emotionele ondersteuning. Volgens gz-psycholoog Nienke Endenburg kan een huisdier je echt helpen bij stressvermindering en het voelen van minder pijn. Ook mensen met een depressie kunnen er veel baat bij hebben. Dit meldt RTL Nieuws. 

Wie een dier aait, maakt een hormoon oxytocine aan dat stress en gevoelens van agressie vermindert en ook nog eens de pijngrens verhoogt. Ook zorgen dieren ervoor dat endorfine vrijkomt, waardoor iemand gevoelens van blijheid ervaart.

Beweging en sociale contacten dankzij hond

“Mensen die lijden aan een depressie, komen vaak moeilijk van de bank. Van de bank naar het toilet gaan is voor hen vaak al een moeilijke opgave, die energie hebben ze niet”, legt psycholoog Endenburg uit. Omdat honden uitgelaten moeten worden, gaan mensen meer bewegen. Een hond als huisdier helpt ook met het leggen van sociale contacten. Relaties aangaan helpt vaak ook bij een gezonder en beter gevoel.

Volgens Endenburg maakt het eigenlijk niet uit wat voor huisdier je neemt. Het belangrijkste is dat iemand er een band mee heeft. Dit kan een hond of kat zijn, maar ook konijnen en cavia’s kunnen sommige mensen emotionele ondersteuning bieden. Zolang het maar een dier is dat thuis een goed leven kan leiden. 

Door: redactie Nationale Zorggids