Normal_jongere__probleemjongere__jeugd__hek

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld vindt het onbegrijpelijk dat bestuurders van jeugdzorginstellingen zeggen dat ze niet van hun isoleercellen af kunnen. “Ik snap dat het moeilijk is om staand beleid onder deze bijna onmogelijke werkomstandigheden los te laten, maar we hebben het hier over kwetsbare jongeren. Mensen waarvan bekend is dat ze dieper in de put raken als je ze afzondert of opsluit. Voor GroenLinks bestaat 'kan niet’ niet in dit soort situaties”, zegt Westerveld. Dit meldt GroenLinks. 

Wetenschappers wijzen al jaren op de schade die jongeren in gesloten jeugdzorginstellingen ondervinden van afzonderingsmaatregelen: het maakt ze wantrouwend richting hulpverleners en heeft een negatief effect op hun ontwikkeling.
 
Zowel de Tweede Kamer als minister De Jonge wil daarom van de afzonderingsmaatregelen af. Maar bestuurders van jeugdzorginstellingen lieten deze week aan Omroep Gelderland weten dat dit niet gaat.

Beroerde werkomstandigheden in de jeugdzorg

“GroenLinks is de eerste partij die zal onderschrijven dat de werkomstandigheden in de sector beroerd zijn. We staan schouder aan schouder met de jeugdzorg in hun pleidooi om een miljoeneninjectie zodat iedereen beter zijn werk kan doen en jongeren beter worden geholpen. Ik zie dat de marktwerking dit essentiële deel van de zorg moeilijk uitvoerbaar maakt. Ik weet dat jeugdzorgmedewerkers het liefste iedere jongere helpen op een manier die nu nauwelijks uitvoerbaar is. Maar als jeugdzorgbestuurders zeggen dat ze een middel nodig hebben dat haaks staat op het doel om jongeren beter te maken, zeg ik: u bent niet ambitieus genoeg.

Volgende week donderdag debatteert de Kamer met minister De Jonge over suïcides in de jeugdzorg. Westerveld wil dat hij de Kamer voor dat overleg zijn reactie geeft. Ze heeft schriftelijke vragen ingediend. 

Door: redactie Nationale Zorggids