Normal_stethoscoop_ehealth_laptop

‘Fit op de poli’ is een nieuw project van GGZ Delfland. Binnen het project staat naast de behandelaar een verpleegkundige die de rol van behandelcoach inneemt. Dit in combinatie met intensiever gebruik van e-health en leefstijlbegeleiding moet de wachttijden bij de ggz-instelling terugdringen. Cliënten hoeven niet meer maanden te wachten op een eerste intake, maar kunnen binnen drie weken al terecht voor een eerste gesprek. Dit meldt Skipr. 

De ggz-behandeling start echter niet direct na het eerste gesprek. GGZ Delfland wil eerst achterhalen wat de achter- of naastliggende problemen zijn. “Als iemand in het dagelijks leven erg veel stress ervaart door bijvoorbeeld geld-, relatie-, of slaapproblemen, heeft het weinig zin om hem voor een depressie te behandelen zonder deze randproblematiek aan te pakken”, zegt klinisch psycholoog en psychotherapeut Suzanne van Hees.

Om bijvoorbeeld weer een gezond slaappatroon te krijgen, wordt leefstijlbehandeling ingezet. Iemand die goed slaapt, heeft ook een betere mentale gezondheid. Pas als een cliënt beter slaapt, gezonder eet en meer beweegt, begint hij samen met zijn therapeut aan de therapie.

Door verpleegkundigen als behandelcoach in te zetten, hoeven er minder gz-psychologen ingezet te worden. Daaraan is in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) een groot tekort, dus door daar minder van in te zetten kan dat bezettingsproblemen voorkomen. 

Door: Nationale Zorggids