Normal_medicijnen_geneesmiddelen_pillen_pijnstiller

Hoe kan de Nederlandse gezondheidszorg het gebruik van opiaten tegengaan? En hoe kan een verslaving aan deze pijnstillers voorkomen worden? Deze vragen staan centraal in het onderzoek van apotheker Arno Kalkman van het CWZ. Dit meldt het CWZ. 

Zware pijnstillers, zoals oxycodon en fentanyl, worden steeds vaker voorgeschreven. De pijnstillers zijn effectief en onmisbaar in het bestrijden van pijn, maar aan het gebruik ervan kleven risico’s, waaronder verslaving. Mensen die kampen met chronische pijn krijgen deze zogenoemde opioïden voorgeschreven, maar ook na een operatie, ongeval of bij kanker worden ze voorgeschreven. Wie de pillen langdurig gebruikt, kan het risico lopen op een verslaving.

“Ieder van ons kan verslaafd raken aan opiaten. Het zijn vaak mensen zoals jij en ik, met een baan en een relatie. Bij langdurig opiaatgebruik, zeker wanneer de dosis steeds hoger wordt, zie je mensen langzaam afglijden”, zegt Arnt Schellekens, onderzoeksleider en psychiater bij het Radboudumc. Mensen die pijnstilling nodig hebben, moet dat ook kunnen krijgen. Echter, moeten zorgverleners alert blijven op verslaving.

De onderzoekers willen weten hoe mensen verslaafd raken aan zware pijnstillers en hoe dat voorkomen kan worden. Apotheker Kalkman maakt inzichtelijk welke opiaten Nederlanders gebruiken, hoe lang zij gemiddeld aan de medicijnen zitten en hoe oud ze zijn. Met deze gegevens kan hij een risicoanalyse maken van de meest kwetsbare doelgroepen voor een verslaving. 

Door: Nationale Zorggids