Logo_amsterdam_umc_logo

Amsterdam UMC is op zoek naar zowel mannelijke als vrouwelijke vrijwilligers die regelmatig cocaïne gebruiken. Onderzoeker Anne Marije Kaag wil kijken naar de reactie op negatieve prikkels tussen mannen en vrouwen die de drug gebruiken. Als zo’n verschil wordt gevonden, is het mogelijk aan te raden om afkickprogramma’s voor mannen en vrouwen apart aan te bieden. Dit meldt Parool.

De vrijwilligers moeten een vragenlijst invullen en krijgen tijdens een MRI-scan afbeeldingen van cocaïne te zien, evenals afbeeldingen die mogelijk als negatief ontvangen kunnen worden. Wie zich aanmeldt voor het onderzoek, krijgt daarvoor een vergoeding van 50 euro.

Vrouwen zijn lastig te vinden

Hoewel het volgens Kaag niet zo moeilijk is om mannelijke gebruikers te vinden, is het vooral lastig om dames te vinden die regelmatig cocaïne gebruiken. Zij stelt dat vrouwen minder te koop lopen met hun drugsgebruik. Mede hierdoor is er al veel meer onderzoek gedaan onder mannen die de drug gebruiken. Over de invloed van cocaïne bij vrouwen is veel minder bekend.

Aparte afkickprogramma’s

Afkicken van cocaïne is zeer lastig en de resultaten van het onderzoek zouden mogelijk kunnen helpen om tot een nieuwe benadering te komen. Als blijkt dat mannen en vrouwen inderdaad anders reageren op negatieve prikkels, kan dit worden gebruikt om afkickprogramma’s per geslacht aan te bieden. In Nederland heeft ongeveer één op de veertig inwoners tussen de 15 en 35 jaar wel eens cocaïne gebruikt.

Door: Nationale Zorggids