Normal_umcg

Is het mogelijk om achteruitgang van geheugen en denkvermogen bij ouderen te remmen door hun hersenen letterlijk actiever te maken? Kan stimulatie met zwakke stroompjes op de schedel de veerkracht van hersenen versterken? Hersenonderzoekers van het UMCG zoeken het uit. Dit meldt het ziekenhuis. 

Geheugenproblemen en andere mentale functies

Cognitie is het verwerken van informatie door de hersenen. Bij het verwerken van informatie is bijvoorbeeld het geheugen nodig, maar ook taal, aandacht, en het vermogen om problemen op te lossen. Iedereen gebruikt dus voortdurend cognitieve vaardigheden. Iemand met Milde Cognitieve Stoornis (MCS) heeft klachten over het geheugen of over een andere cognitieve functie. MCS ligt tussen normale veroudering en dementie in.

Bij normale veroudering kunnen cognitieve functies ook achteruitgaan, maar bij MCS is dit nog sterker het geval. Anders dan bij dementie, functioneren mensen met MCS nagenoeg normaal in het dagelijks leven. MCS kan overgaan in dementie, maar dat hoeft niet.

Het is gebleken dat problemen in cognitieve functies voorspellend zijn voor het ontwikkelen van dementie en voor de mate van zelfstandig functioneren. Daarom is het belangrijk voor de patiënt en zijn/haar naasten om deze problemen vroeg te behandelen om daarmee de ontwikkeling van dementie tegen te gaan of te vertragen. Hersenstimulatie, zoals getest in dit nieuwe onderzoek, zou hierbij een rol kunnen spelen.

Zwakke elektrische stroom

Bij “transcranial alternating current stimulation” (tACS) worden de hersenen op een specifiek gebied gestimuleerd met een heel zwakke elektrische stroom, terwijl de deelnemer rustig op een stoel zit. Deze vorm van hersenstimulatie is niet pijnlijk en heeft weinig tot geen bijwerkingen.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat tACS cognitieve functies kan verbeteren bij gezonde ouderen, en er zijn aanwijzingen dat dit ook bij mensen met MCS het geval kan zijn. Dit is echter nog niet goed onderzocht en daarom is dit onderzoek de eerstvolgende belangrijke stap in verdere ontwikkeling van deze behandeling.
Het doel van de behandeling is om de hersenen extra te activeren. Vooral de frontale en pariëtale hersengebieden zijn hierbij van belang.

Door: Nationale Zorggids