Normal_jeugdzorg

De vorig jaar van fraude verdachte Gerard Schut, heeft een nieuwe zorginstelling in het leven geroepen. Met zijn nieuwe bedrijf wil hij mensen met ersntige psychische problemen therapie, dagbesteding en woonbegeleiding bieden. Dit meldt Tubantia.  

Schut kwam vorig jaar in opspraak als hoofdverdachte van miljoenenfraude. Hij zou met zijn zorginstelling Saron fraude hebben gepleegd met persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Hoewel hij voorlopig is vrijgesproken, is de zaak in hoger beroep gegaan. Saron zou bewust een foutieve factureringsmethode hanteren om hiermee te frauderen. Wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft is het een criminele organisatie die er alles aan deed om zoveel mogelijk geld te innen.

Doorstart niet gelukt

Eind vorig jaar maakte het een doorstart, maar desondanks is het niet gelukt om alles op de rit te krijgen. Twaalf Twentse gemeenten maken daarom een einde aan de samenwerking. Het Leger des Heils heeft de patiënten overgenomen, maar niet de medewerkers. De kwaliteit van zorg was niet op orde en dat ligt volgens het Leger des Heils ook aan het personeel. Inmiddels is Saron vorige week officieel failliet verklaard, voor een derde keer. In 2012 ging het bedrijf (onder de naam Stichting Saron Zorg en Dienstverlening) al eens failliet wegens commotie rondom vermeende fraude. Dit gebeurde nogmaals in 2018 onder de naam Zorggroep Saron toen het de administratie niet op orde bleek te hebben. En nu in april 2019 voor de derde keer wegens stopzetting van subsidie. 

Overigens ging de overname minder voorspoedig dan gehoopt. Medio maart weigerde Saron het Leger des Heils toegang tot het terrein van Saron, zo blijkt uit onderzoek van Tubantia. Het Leger des Heils kwam de gebouwen inspecteren, maar het bestuur van Saron liet al snel weten dat de delegatie niet welkom was. Voorzitter Dirk Besjes stond samen met een cliënt klaar op het terrein om de afgevaardigden de toegang te weigeren. Volgens de voorzitter zien cliënten het helemaal niet zitten om van een andere organisatie zorg te ontvangen. Echter lijkt het erop dat cliënten die hier wel open voor staan, worden onderdrukt. Eén cliënt zegt hierover: “Iedereen is bang en niemand weet waar hij aan toe is. Ze blijven maar zeggen dat ze de zorg niet gaan overdragen en dat iedereen een pgb moet aanvragen. Het is hier een puinhoop.”

Contact met oud-toezichthouders Saron blijft

Sinds begin dit jaar is de nieuwe zorginstelling Conquerors een feit, onder naam van de vrouw van Schut.  Samen voeren ze leiding over het bedrijf, waar mensen met zeer ernstige psychische problemen woonbegeleiding, dagbesteding en therapie krijgen. Schut blijft in contact staan met voormalig  toezichthouders van Saron. Twee van deze mannen zijn werkzaam bij netwerkpartners van Conquerors Zorg. 

Door: Nationale Zorggids