Logo_inforsa_logo_forensische_zorg

In Amsterdam komen dit jaar 10 extra plekken vrij voor verwarde mensen die mogelijk gevaarlijk zijn. Reden hiertoe is dat de extra plekken gevaarlijke situaties in de stad moet voorkomen als deze verwarde personen ontsporen. In 2020 zullen er nog eens vijftien plekken bij komen. Inforsa wil zo meer mensen kunnen behandelen en dodelijke incidenten voorkomen. Dit meldt Parool.

Inforsa behandelt op de locatie vlak bij het Amstelstation 139 personen met een psychiatrische achtergrond. Van hen hebben 30 een tbs-maatregel, de zwaarste vorm van forensische zorg. De personen die door Inforsa behandeld worden, pleegden allen een misdrijf vanuit een psychotische stoornis. Zij kunnen volgens psychiater en directeur behandelzaken van Inforsa Melina Rakic goed behandeld worden met medicatie.

Justitiële titel versus hulpvraag

Rakic stelt dat er nog te veel gekeken wordt naar de financiële of justitiële titel van de patiënt, in plaats van diens problematiek. Dit zorgt er momenteel voor dat een ‘gewone’ psychiatrische patiënt niet overgeplaatst kan worden naar de forensische zorg, ook al vraagt zijn of haar hulpvraag daar wel om. Zorginstellingen die een psychiatrische patiënt behandelen, zijn niet altijd berekend op de mate van agressie en gevaar die iemand met zich mee brengt.

De nieuwe afdeling van Inforsa biedt meer plekken voor forensische zorg in Amsterdam. Door mensen op de juiste plek behandeling aan te bieden, kan mogelijk voorkomen worden dat deze personen ontsporen en een drama aanrichten.

Door: Nationale Zorggids