Normal_vrouw_huilen_depressie_mishandeling

Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt de verplichte observatie bij verwarde personen opnieuw ingevoerd. Dit moet er voor zorgen dat de persoon in kwestie problemen kan verdoezelen tijdens het eerste gesprek met een hulpverlener, en zo in ontvlambare staat weer op straat komt. De verplichte observatie werd besproken tijdens de vorige kabinetsperiode en kreeg toen veel kritiek. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Verwarde personen worden nu opgevangen zonder verplichte observatie. Voor verwarde personen die door hun omgeving worden gezien als tijdbommen, kan het er voor zorgen dat de problemen niet duidelijk naar boven komen en de persoon weer op straat komt. Zij verbergen bijvoorbeeld bepaalde uitingen of problemen voor de psychiater. Ook is er op dit manier niet voldoende tijd om informatie te verzamelen bij wijkteams, zorgverleners en familie.

Op last van burgemeester

De observatie vindt plaats in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) en kan op last van de burgemeester worden opgelegd. Het gaat om observatie van maximaal drie dagen. Voormalig minister Schippers van Volksgezondheid sprak al eerder over het plan, maar psychiaters en behandelaars vonden dat het de grenzen van de rechtstaat opzocht. Lastige burgers opsluiten was iets dat zij te ver vonden gaan.

Blokhuis niet overtuigd

PvdA, in de vorige kabinetsperiode nog tegenstander, uit nu juist steun voor het plan. Het CDA stelt dat het vooral gaat om te weinig tijd om meer informatie te verzamelen. “Dat moet veranderen, want iemand kan een potentieel gevaar voor zichzelf of voor de samenleving zijn”, aldus Joba den Berg, Kamerlid van het CDA. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid is nog niet overtuigd van de meerwaarde van de verplichte observatie. Hij zegt dat mensen nu al gedwongen behandeld mogen worden als zij een gevaar vormen voor de samenleving. In 2020 komen bovendien nieuwe regels voor de behandeling van verwarde mensen buiten een ggz-instelling.

Door: Nationale Zorggids