Normal_geld_briefgeld_munten

Door panden en stukken land te verkopen, konden vijf ggz-instellingen van een financiële min een plus maken. Echter, als het te verkopen vastgoed op is, zijn de problemen nog niet voorbij. Dit meldt NRC op basis van een rapport van Gupta Strategists. 

De afgelopen jaren hebben ggz-instellingen flink kunnen verkopen, omdat ze te maken hebben met leegstand door de afbouw van bedden. De zorg aan ggz-patiënten is verplaatst naar huis en instellingen krijgen niet meer de volledige huisvesting vergoed.

Tussen 2012 en 2017 wisten 23 instellingen voor geestelijke gezondheidszorg een gezamenlijke opbrengst van 686 miljoen euro op te brengen met de verkoop van vastgoed. Vijf van hen konden zo alsnog een positief bedrijfsresultaat in hun jaarverslag zetten. Vier van hen konden dan niet.

Wankele wereld

GGZ inGeest, Pro Persona, GGZ Rivierduinen, GGZ Drenthe en GGZ Centraal wisten alle vijf een positief bedrijfsresultaat te behalen. Dit betekent niet dat zij volledig probleemloos zijn, zeggen de onderzoekers van Gupta Strategists. “Achter deze stijging gaat een wankele wereld schuil, waarin incidentele opbrengsten het negatieve resultaat uit bedrijfsvoering maskeren.”

Lentis, Yulius, Reinier van Arkel en GGZ-WNB wisten volgens NRC vooralsnog geen plus op de bedrijfsvoering te krijgen met de verkoop van vastgoed. Deze aanbieders moeten hun werkwijze veranderen. En snel, zeggen de onderzoekers.

Door: Nationale Zorggids