Normal_geld__portemonnee__muntgeld

De Belastingdienst heeft erkend dat mensen die door psychische problemen of verslaving begeleid wonen, alsnog recht hebben op huurtoeslag. Personen die in de afgelopen vijf jaar hun ontvangen huurtoeslag hebben moeten terugbetalen, krijgen dit nu weer terug. De Belastingdienst ziet het huurcontract met een proefplaatsing nu niet als fraude en zegt in de toekomst ook te kijken naar de aard van het gebruik van de woning. Dit meldt Skipr.

Omdat er bij begeleid wonen soms gebruik wordt gemaakt van een proefplaatsing, zag de Belastingdienst de huurders aan als onrechtmatige ontvangers van huurtoeslag. Dit is om te voorkomen dat mensen bijvoorbeeld tijdelijk een vakantiehuisje huren om zo recht te krijgen op huurtoeslag. Echter werkt deze anti-frauderegeling nadelig voor mensen met een verslaving of psychische problemen die begeleid wonen. Het kabinet werd al door de Nationale Ombudsman en verschillende politieke partijen gevraagd om in te grijpen zodat mensen die begeleid wonen alsnog recht hebben op huurtoeslag.

Aard van het gebruik

Er zou namelijk wel degelijk sprake zijn van een rechtmatig huurcontract. Ook als begeleid wonen van tijdelijke aard is, zou de bewoner recht moeten hebben op de tegemoetkoming. Voortaan zal de Belastingdienst dan ook gaan kijken naar de bedoeling van de huurovereenkomst. Dit staat in een brief aan de Tweede Kamer die minister Ollongren van Wonen en staatssecretarissen Blokhuis van Volksgezondheid en Snel van Financiën opstelden.

Door: Nationale Zorggids