Normal_gevangenis_cel

De leef- en werkomstandigheden in forensisch psychiatrische kliniek De Woenselse Poort zijn zodanig vooruit gegaan dat de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hun toezicht op de uitvoering van de verbetermaatregelen afsluiten. Deze maatregelen kwamen voort uit het verbeterplan dat de zorgaanbieder in 2017 aan de inspecties stuurde. Het (dreigend) tekort aan medewerkers in de kliniek blijft voor de inspecties wel een punt van aandacht. Dit melden de inspecties. 

De Woenselse Poort moest in 2016 een verbeterplan opstellen na onderzoeken van de inspecties. Het leef- en werkklimaat was onveilig, agressie en intimidatie kwamen vaak voor. Er werden door de inspecties tekortkomingen gezien in de kwalitatieve en kwantitatieve personeelsbezetting en in de communicatiecultuur. Na uitvoering van het verbeterplan volgden nog aanbevelingen van de inspecties om onder meer te investeren in forensische scherpte (alertheid op mogelijke risico’s). Die aanbevelingen zijn nu voor het merendeel opgevolgd.

Personeelsformatie opgehoogd

De personeelsformatie is bijvoorbeeld opgehoogd zodat er bij uitval van medewerkers nog steeds een verantwoorde bezetting is. Ook geeft de kliniek het personeel extra trainingen zodat het beter in staat is om veiligheidsrisico’s bij cliënten in te kunnen schatten.

 

De inspecties zien nog wel een mogelijk risico qua personele bezetting. De Woenselse Poort wil uitbreiden met twee afdelingen terwijl de arbeidsmarkt krap is. Ze blijven dit volgen in hun reguliere toezicht.
De cultuur onder het personeel is opener dan voorheen waardoor medewerkers elkaar aanspreken op het functioneren. Daarnaast heeft de kliniek heeft diverse maatregelen getroffen om onveiligheid die gepaard gaat met drugsgebruik van cliënten aan te pakken.

Door: Nationale Zorggids