Normal_notities__papieren__administratie__boekhouding__rapporten

Een verwijsbrief voor het aanvragen van hulpmiddelen is steeds minder vaak nodig. De daling bij hoog-laagbedden bedroeg het afgelopen jaar 96 procent. Nu is nog maar in slechts 1 procent van de gevallen een verwijsbrief nodig, wat duidt op een aanzienlijke afname van de administratie in de zorg. Dat blijkt uit onderzoek van Duxxie, het snelst groeiende online platform voor zorghulpmiddelen. 

“Daarmee blijkt dat de inspanningen van onder meer het ministerie van Volksgezondheid en Zorgverzekeraars Nederland in het kader van Ontregel de Zorg effect hebben”, zegt Paskal van Lomm, oprichter van Duxxie. “Wij dragen daar met onze zeer snelle bestelservice graag aan bij.” Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van informatie uit het bestelsysteem van Duxxie. “We hebben die cijfers op een rij gezet en kwamen tot opmerkelijke conclusies”, aldus Van Lomm.

Van 29 naar 1 procent

Een voorbeeld betreft de aanvraag door wijkverpleegkundigen van hoog-laagbedden. In 2018 was nog voor 29 procent van deze bestellingen een verwijsbrief nodig. Nu is dit nog maar 1 procent. Dit betekent dus een relatieve daling van 96 procent. Iets vergelijkbaars geldt voor anti-decubitus kussens en matrassen. In 2018 vroegen alle grote verzekeraars en leveranciers hiervoor nog om een verwijsbrief, nu geen één meer. “De eerder aangekondigde maatregel dat voor hulpmiddelen op en rond het bed geen verwijsbrief meer nodig is lijkt dus effect te hebben”, aldus Paskal Van Lomm.

Administratieve last

Dat het aanvragen van verwijsbriefjes een administratieve last is, bleek uit eerder onderzoek van Duxxie. Gemiddeld blijkt een verpleegkundige er per maand 2 uur mee kwijt te zijn. Het merendeel oordeelt dat de zorg efficiënter en eenvoudiger wordt zonder verwijsbrief. “Een huisarts heeft geen expertise op gebied van hulpmiddelen, waarom daar toch de verantwoording neerleggen? Het is met name dat nutteloze gevoel dat veel ergernis geeft”,  aldus een van de deelnemers aan dit eerdere onderzoek.

Door: Nationale Zorggids