Normal_normal_depressie__angst__depressief__ggz

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving over een toename van het gebruik van isoleercellen in de ggz, laat GGZ Nederland weten dat het aantal opsluitingen in een separeercel juist gedaald is. Dit meldt Skipr. 

Volgens onderzoeksjournalist Investico zijn bij ruim een kwart van het totale aantal ggz-instellingen tussen 2014 en 2017 meer psychiatrische patiënten opgesloten in de isoleercel. Maar daar is volgens GGZ Nederland niets van waar. De brancheorganisatie beweert niet dat er geen separaties meer zijn, maar er is zeker niet sprake van meer.

Extra beveiligde kamers 

Ggz-instellingen maken steeds vaker gebruik van de zogenoemde extra beveiligde kamer. In plaats van een crisispatiënt te separeren, wordt hij gescheiden gehouden in de EBK. De deur kan op slot, maar er is sprake van minder vrijheidsbeperking. Een glazen wand maakt het mogelijk om contact te houden met een verpleegkundige in de buurt. Er is een mediazuil, intercom en toilet. Het probleem met de vorige week gepubliceerde cijfers is dat de EBK-opnames ook meetellen. Iets wat volgens GGZ Nederland niet zou moeten omdat het een andere  vorm van insluiting is. 

Door: Nationale Zorggids