Normal_auto_2

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) roept minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur op om de CBR-keuringen voor mensen met autisme af te schaffen. Uit eigen onderzoek door de NVA naar cijfers over het verband tussen autisme en auto-ongelukken blijkt dat er helemaal geen cijfers zijn. Dit meldt NVA. 

Wie op zijn gezondheidsverklaring van het CBR invult dat hij autisme heeft, moet diegene verplicht deelnemen aan een extra keuring, waaruit de rijgeschiktheid moet blijken. Die keuring is prijzing, duurt lang en stelt inhoudelijk weinig voor. En, zoals uit het NVA-onderzoek blijkt, is het ook nog eens volstrekt onnodig, aldus de vereniging.

Geen relevant verband

Bij navraag bij diverse instanties, waaronder het Verbond van Verzekeraars en de ANWB, en uit naslag van eerder onderzoek blijkt namelijk geen relevant verband te bestaan tussen rijvaardigheid en de diagnose autisme. “Sterker nog, mensen met autisme blijken, zodra ze eenmaal hun rijbewijs hebben gehaald, gemiddeld veiliger te rijden.”

Twijfels bij onafhankelijkheid advies keuring

De NVA twijfelt aan de onafhankelijk van het advies waarop het traject is gebaseerd. De medisch adviseur van het CBR was namelijk zelf als adviseur betrokken bij de totstandkoming van het advies waarin staat dat mensen met autisme een extra keuring nodig hebben. Dat advies baseert zich volgens de vereniging voor autisme op een onderzoek waarin autisme in het geheel niet voorkomt.

Schandalig en vernederend

Karol Henke, directeur NVA: “Vroeger dachten we dat vrouwen niet geschikt zouden zijn om te autorijden. Gelukkig hebben we afscheid genomen van die achterhaalde gedachte. Bij mensen met autisme echter blijkt dat volstrekt ongegronde onderscheid echter nog altijd springlevend. Niet alleen schandalig, maar ook vernederend.” 

Door: Nationale Zorggids