Normal_telefoon_smartphone_zwartwit_apps

Door een bandje af te spelen voor mensen die per abuis 113 bellen in plaats van 0900 – 0113, hoopt staatssecretaris Paul Blokhuis enige verwarring weg te nemen. Mensen die het noodnummer voor suïcidepreventie bellen, worden mogelijk ook meteen doorgeschakeld naar het juiste nummer. Dit meldt RTL Nieuws. 

Het automatische bandje komt er hoe dan ook binnenkort, maar of doorsturen naar het juiste nummer van de Zelfmoordpreventielijn lukt, moet nog blijken. Binnen een week of twee moet dit allemaal geregeld zijn. Het is de bedoeling om 113 op de lange termijn operatief te maken, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, aldus Blokhuis.

Twee doden door verkeerd nummer

Vandaag maakt de Volkskrant bekend dat er een nog dode is gevallen nadat hij tevergeefs het nummer 113 belde. Het gaat om man van 61 die eind juli meermaals contact zocht met de Zelfmoordpreventielijn. Twee dagen later werd hij dood aangetroffen. Een paar weken geleden overkwam een vrouw hetzelfde. In de nacht van haar zelfmoord probeerde ze driemaal het telefoonnummer 113 te bellen. Niet veel later maakte ze een einde aan haar leven.

Door: Nationale Zorggids