Normal_bed_slapen

Amsterdamse millennials hebben meer slaapproblemen dan hun leeftijdsgenoten elders in het land. Uit onderzoek van het OLVG onder 270 Amsterdammers tussen de 20 en 40 jaar blijkt zij geregeld moeilijk in slaap komen, niet kunnen doorslapen en voor de wekker wakker zijn. 80 procent van de deelnemers zegt ontevreden te zijn met zijn of haar slaapgedrag. Dit meldt OLVG. 

Waar het name misgaat is het gevoel dat Amsterdamse millennials het gevoel hebben tijd tekort te komen. 50 procent van de vrouwen en 30 procent van de mannen zegt te weinig uren in een dag te hebben. “Er zitten te weinig uren in een dag om alle ballen in de lucht te houden: men is druk met het gezin, carrière, sporten, feestjes, etc. Slapen moet dan in de beperkte tijd die overblijft”, legt neuroloog Kristel Kasius uit.

Drugsgebruik Amsterdam

Een andere reden is het drugsgebruik onder Amsterdammers. In Amsterdam wordt meer dan elders in Nederland drugs gebruikt. Wat veel volgens Kasius niet weten is dat een avondje drugs gebruiken nog maandenlang effect kan hebben op iemands slaap.

Onjuist gebruik slaapmiddelen

20 procent van de ondervraagden die voor hun slaapproblemen een slaapmiddel nam, haalde melatonine in huis. Als het aan Kasius ligt, houden mensen op zelf initiatief te nemen met producten die niet worden voorgeschreven door de arts. Bovendien is melatonine geen middel om in slaap te vallen, maar slechts een middel om het slaapcyclus te reguleren bij bijvoorbeeld een jetlag. 

Door: Nationale Zorggids