Normal_maxima

Hare Majesteit Koningin Máxima bracht donderdagochtend 31 oktober een werkbezoek aan het Imaging Center en de afdeling Anatomie en Neurowetenschappen van het Amsterdam UMC, locatie VUmc in Amsterdam. Het werkbezoek stond in het teken van de neurowetenschappen en de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dit meldt Koninklijk Huis.

Het bezoek begon in het Amsterdam UMC Imaging Center. In het Imaging Center komen klinische zorg, onderzoek en het ontwikkelen en bereiden van medicijnen samen in een gebouw. Hierdoor is het mogelijk sneller een diagnose te stellen en te kijken welke behandeling het beste is voor de patiënt. Het centrum beschikt naast echo’s en röntgenapparatuur ook over MRI’s, CT’s, PET-scanners, optische apparatuur en vier cyclotrons, ofwel deeltjesversnellers. Deze scanapparatuur helpt bij het opsporen van ziektes. Tijdens een rondleiding door het Imaging Center kreeg Koningin Máxima uitleg over de inzet van onder meer de MRI’s en PET-scanners bij de diagnose en behandeling van Alzheimer en MS.

Van het lab naar de zorg

Aansluitend bekeek Koningin Máxima diverse demonstraties van hersenonderzoek in het ‘Translationeel Hersenlaboratorium’. Translationeel onderzoek brengt innovaties uit het lab dicht bij de patiënt. Onderzoeksbevindingen worden snel van het lab naar de zorg vertaald en omgekeerd worden wensen uit de zorg opgepakt in het laboratorium. In het MeMolab kreeg Koningin Máxima uitleg over de inzet van virtual reality bij de behandeling van bijvoorbeeld rookverslaving. Tot slot ging zij in gesprek met diverse experts over de vraag hoe onderzoek tot vernieuwing leidt in de neurowetenschappen en geestelijke gezondheidszorg.

Door: Nationale Zorggids