Logo_mind_antonie_kamerling_award_2019

Eetstoornissen: Maskers Af, Tygo in de GHB en Veda Beslist Zélf: dit zijn de drie tv-programma’s die dit jaar genomineerd zijn voor de Antonie Kamerling Award. De award is bedoeld voor een boek of tv-programma dat het afgelopen jaar openheid over psychische problemen heeft bevorderd. Wie op zijn of haar favoriet wil stemmen, kan dat vanaf nu tot en met 6 december doen via de website van MIND. De award wordt op 12 december 2019 uitgereikt door de winnaars van vorig jaar: Jan Kooijman en vier hoofdrolspelers van de serie #jesuisdepri. Dit meldt MIND. 

De MIND Antonie Kamerling Award wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. De uitingen die dit jaar zijn genomineerd, gaan over uiteenlopende psychische problemen, zoals eetstoornissen, drugsverslaving en euthanasie bij ernstige psychische problematiek. Zo focust de vierdelige serie Eetstoornissen: Maskers Af zich op het leven met een eetstoornis en hoe een dag van iemand met deze ziekte eruitziet. In de serie komen de meest voorkomende eetstoornissen langs.

Tygo in de GHB

Tygo in de GHB gaat over de Brabantse GHB-wereld. Hij trekt op met gebruikers en dealers, volgt de politie bij invallen in drugspanden en achtervolgingen van gebruikers onder invloed. In de serie krijgen GHB-gebruikers een gezicht, waardoor de kijker leert begrijpen waarom ze het leven leiden dat ze leiden.

Jong en een euthanasiewens

In Veda Beslist Zélf – Jong en een Euthanasiewens volgt documentairemaakster Jessica Villerius veertien maanden lang de op dat moment 18-jarige Veda. Veda is pas elf jaar als ze zeker weet dat ze niet meer wil leven. Zij lijdt van jongs af aan aan vele psychische aandoeningen die het leven voor haar ondraaglijk maken. Op haar 17e meldt ze zich aan bij de Levenseindekliniek.

De genomineerden werden gekozen door vijf adviseurs die allemaal direct of indirect te maken hebben (gehad) met psychische problematiek. 

Door: Nationale Zorggids