Normal_eenzaam_depressie_ggz_verdriet

Zorgaanbieder voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) GGNet en zorgverzekeraar Zilveren Kruis gaan patiënten mogelijk geld aanbieden wanneer zij de dupe zijn geworden van de patiëntenstop. Zij zullen alsnog zorg ontvangen via GGNet of via zorgbemiddeling van Zilveren Kruis. Bij GGNet kunnen geen volwassenen met psychische problemen meer worden geholpen als zij verzekerd zijn bij Zilveren Kruis, omdat het zorgplafond is bereikt. Dit meldt Algemeen Dagblad.

GGNet, die actief is in Oost-Gelderland, moest op 21 oktober een patiëntenstop inlassen voor volwassenen met psychische problemen die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis. De reden hiervan is dat de zorgaanbieder alle zorg die voor 2019 is ingekocht bij Zilveren Kruis, inmiddels heeft opgemaakt. Hierdoor is er geen geld om klanten van Zilveren Kruis nog te voorzien van zorg in 2019.

Negentig man op de wachtlijst

Er stonden zo’n 90 patiënten op de wachtlijst, die nu opeens geen zorg meer kunnen krijgen. Om de gedupeerden tegemoet te komen, doen beide partijen een duit in eigen zak om zo toch zorg te blijven leveren. Het gaat om het grootste gedeelte van de groep die zo alsnog geholpen kan worden.

Zorgbemiddeling

Echter is er een klein deel dat alsnog niet geholpen kan worden. Zij worden door GGNet doorverwezen naar zorgbemiddeling van Zilveren Kruis. Zorgverzekeraars zijn verplicht om ervoor te zorgen dat patiënten doorverwezen worden naar een andere zorgaanbieder als zij daar wel of eerder geholpen kunnen worden. Nieuwe klanten van Zilveren Kruis die zich melden bij GGNet, blijven wel te maken houden met de patiëntenstop.

Door: Nationale Zorggids