Normal_diagnose_arts

Twee huisartsen in Son en Breugel in Noord-Brabant stoppen met zorg leveren aan nieuwe patiënten die bij VGZ verzekerd zijn. Nieuwe patiënten die zich bij de praktijk willen inschrijven, krijgen te maken met een patiëntenstop wanneer zij verzekerd zijn bij de zorgverzekeraar. Voor bestaande klanten verandert er niets. VGZ wil gaan bezuinigen op zorg voor ouderen en mensen met mentale problemen, wat de huisartsen onacceptabel vinden. Dit meldt Eindhovens Dagblad.

De reden dat de twee huisartsen besluiten om tot een patiëntenstop te komen, is omdat de bezuinigingen haaks staan op de druk bij huisartsen en de vergrijzing. “Hiermee komt de zorg voor kwetsbare groepen in gevaar. Het gaat niet over de kwaliteit van zorg, maar over de bezuinigingen. Dat kan ik mijn patiënten niet uitleggen”, zegt huisarts Christian de Groot, werkzaam bij medisch centrum De Linden. Ook Claire van de Velde gaat patiënten weigeren.

Sterke vergrijzing in de regio

In de gemeente Son en Breugel is de vergrijzing sterk en is er veel vraag naar ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dat terwijl VGZ het budget voor deze twee zorgtakken juist wil verkleinen. Door minder budget vrij te maken, kunnen huisartsen minder tijd aan de patiënt besteden en worden de wachttijden in de ggz langer.

De twee huisartsen uit Son en Breugel zijn niet de enige die ophikken tegen het beleid van de zorgverzekeraar. Ook andere huisartsen geven toe dat de inkoop van in 2020 problematisch kan zijn voor bepaalde groepen. Er is een brandbrief verstuurd naar de VGZ-bestuursvoorzitter, de Landelijke Huisartsen Vereniging en de voorzitter van eerstelijns-koepel InEen. “De indruk is dat VGZ zo min mogelijk beweegt en waar mogelijk budget-neutrale afspraken probeert te maken. Dat staat haaks op de enorme druk die in de eerste lijn wordt beleefd.”

Patiëntenstop mag juridisch gezien

Indien de zorgverzekeraar nog met nieuwe budgetten komt, kan de patiëntenstop afgewend worden. Maar wanneer dit niet gebeurt, lijkt er volgens de huisartsen geen andere mogelijkheid te zijn.

“Het is een lastig besluit, maar wij worden in een hoek gedrongen waar wij niet anders kunnen”, aldus huisarts Luc Maartens uit Eindhoven. Volgens de wet mogen huisartsen nieuwe patiënten weigeren. “Bestaande patiënten kunnen huisartsen alleen onder strikte voorwaarden weigeren maar die gelden niet voor nieuwe patiënten.

Op 3 december wordt er opnieuw gepraat over de contracten.

Door: Nationale Zorggids