Normal_auto_2

Mensen met autisme zijn verplicht om een extra rijkeuring te ondergaan, maar er is nooit wetenschappelijk bewezen dat dit noodzakelijk is. Reporter Radio onderzocht bestaande studies, waaruit het enkel kon concluderen dat de noodzaak voor een extra keuring ontbreekt. Dit meldt NU.nl. 

Sinds 2013 ondergaan mensen met autisme een extra keuring voor hun rijbewijs. Dit is destijds geïntroduceerd op advies van de Gezondheidsraad, die hierbij het resultaat van een onderzoek uit 2005 aanhaalde. Mensen met een psychische aandoening zouden 70 procent meer risico lopen op betrokkenheid bij een verkeersongeval. Echter, zo stelt betrokken onderzoeker Truls Vaa, kan uit dit onderzoek geen conclusie worden verbonden aan autisme en verkeersveiligheid. Ook Wouter Staal, hoogleraar autisme, ziet geen direct verband tussen gevaarlijk rijden en autisme.

Is autisme wel een psychische stoornis?

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) vraagt zich af of autisme als psychische stoornis gezien moet worden. Niet alleen is ieder persoon met autisme anders, ook gaat het bij autisme veelal om de verwerking van informatie. “Zo zal iemand die niet tegen drukte kan maar heel zijn leven niet met drukte te maken heeft gehad, zich anders uiten dan iemand met dezelfde aandoening die wel vaak overprikkeld raakt.”

Door: Nationale Zorggids