Normal_roken__sigaret

Sinds 1 januari 2020 kunnen longpatiënten die roken bij een gespecialiseerde verslavingspoli terecht in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA). De poli is het resultaat van een landelijk unieke samenwerking met Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). Door het in huis halen van de specialistische kennis van VNN, verslavingszorgspecialist, wordt de verslavingszorg nu verder uitgebreid en dichter bij de patiënt gebracht. Dit meldt WZA. 

De pilot is een onderdeel van een bredere aanpak om meer te investeren in preventie om ons zorgstelsel toekomstbestendig te houden. Gecombineerde leeftstijlinterventie (GLI) maakt daar deel van uit: wat heeft iemand nodig om fitter en vitaler te worden. “Patiënten moeten nu vaak bij verschillende loketten aankloppen voor verschillende leefstijlproblemen, zoals roken, alcoholgebruik, ongezond eten, teveel zitten en psychische klachten”, legt Robert van de Graaf, verslavingsarts van de VNN, uit. “Onze droom is om een specialistisch leefstijlcentrum te worden voor de regio, waarin we een geïntegreerd hulpaanbod hebben voor alle patiënten die ons nodig hebben, te beginnen met stoppen met roken.”

Consult verslavingsarts

In het WZA is al langer stoppen-met-roken-zorg beschikbaar. Longpatiënten met een tabaksverslaving, die gemotiveerd zijn om te stoppen met roken, krijgen in de nieuwe opzet een consult bij een verslavingsarts van VNN. Deze arts brengt de problematiek van de patiënt in kaart en verzorgt eventuele ondersteunende medicatie en afstemming met medisch specialisten en huisarts. Daarnaast ontvangen deze patiënten begeleiding van een specialistische verslavingscoach. Die biedt advies en steun op maat, ook als het even moeilijker gaat.

Sneller doorverwijzen

Met het in huis halen van specialistische verslavingszorg kunnen longartsen van het WZA makkelijker doorverwijzen. Patiënten kunnen daardoor sneller terecht bij de verslavingszorg. De verschillende specialismen onder één dak maken de zorg dus een stuk efficiënter. Dat de verschillende specialisten onder één dak zitten, maakt de zorg vooral ook effectiever.

Vergoeding

De behandeling van tabaksverslaving door de verslavingszorg wordt niet vergoed terwijl roken de grootste oorzaak van ziekte en vroegtijdig overlijden is. Het WZA en VNN onderzoeken samen de mogelijkheden om de behandeling van tabaksverslaving vergoed te kunnen krijgen. 

Door: Nationale Zorggids