Normal_depressie_alleen_vrouw

Sinds 14 januari staat de online training suïcidepreventie van 113 Zelfmoordpreventie online. Met de gratis training kan iedereen die dat wil in 60 minuten leren hoe ze een suïcidaal persoon herkennen, kunnen doorvragen en samen hulp zoeken. Het doel is om meer mensen met zelfmoordgedachten uit hun isolement te krijgen, want nog steeds overlijden iedere dag vijf mensen door zelfdoding. Dit meldt 113 Zelfmoordpreventie. 

In 2018 kwamen er 1.829 mensen te overlijden door zelfdoding. Nog steeds belanden er iedere dag tientallen mensen op de spoedeisende hulp na een poging hiertoe en ongeveer 1 tot 3 procent van de Nederlanders heeft gedachten over zelfmoord.

Contact maken met de ander

“Veel mensen in de omgeving krijgen een ‘niet-pluis’ gevoel’ voorafgaand aan een zelfdoding. De online training leert op zo’n moment contact te maken met de ander. Mensen die zelfmoord overwegen willen vaak niet dood, ze willen een einde aan hun lijden op dat moment. Jij en ik kunnen het verschil maken”, zegt Nanette Zonnenberg van 113 Zelfmoordpreventie.

De training is gratis te volgen op Vraag Maar, de speciaal hiervoor ingerichte website van 113. 

Door: Nationale Zorggids