Misbruikrapport Jehova's Getuigen

Vanmiddag om 16 uur doet de rechter in Utrecht uitspraak in het kort geding over de publicatie van het misbruikrapport binnen de gemeenschap van Jehova's Getuigen. De gemeenschap spande het kort geding aan tegen de onderzoekers van het kenniscentrum WODC en de Universiteit Utrecht om de publicatie van het rapport te voorkomen. Dit meldt Telegraaf.

Misbruikrapport Jehova's Getuigen

De onderzoekers wilden het rapport vandaag publiceren. De aanleiding voor het onderzoek was een aangenomen motie van de Tweede Kamer in maart 2019, na publicaties in dagblad Trouw over misbruikzaken. Hierin stond dat misbruikzaken binnen de gemeenschap van Jehova's Getuingen afgehandeld zouden worden en dat er een ontmoedigingsbeleid was ten aanzien van aangifte doen.

Met het onderzoek moest er duidelijkheid komen over de manier waarop geslotenheid binnen de gemeenschap bijdraagt aan het wel of niet doen van melding na misbruik. Ook onderzochten de onderzoekers hoe de gemeenschap omgaat met mensen die uiteindelijk wel melding van seksueel misbruik doen.

"Misbruikrapport brengt onherstelbare schade toe"

Volgens de Jehova's Getuigen zal het onderzoeksrapport onherstelbare schade toebrengen aan alle Jehova's Getuigen, ruim 30.000,  in Nederland. Tijdens de zitting gisteren zei de advocaat dat de Jehova's Getuigen de inhoud van het rapport "onjuist en onrechtmatig" noemen.

Door: Nationale Zorggids