Normal_rss_entry-217533

Hackers hebben mogelijk toegang gehad tot medische dossiers van honderden cliënten van een ggz-kliniek in Gelderland. Daarin staan voornamen, achternamen, geboortedata en diagnoses van mensen. Het lek ontstond nadat medewerkers in een phishingmail waren getrapt. Er zijn geen aanwijzingen dat de gegevens zijn misbruikt, laat de instelling Pro Persona weten na een bericht van RTL Nieuws.

Volgens een woordvoerder kregen medewerkers vlak voor kerst een mail waarin stond dat hun mailbox vol was en dat ze de capaciteit konden uitbreiden door op een link te klikken. "Het leek alsof de mail van onze eigen ict-afdeling kwam. Dat hadden de daders knap gedaan", aldus Pro Persona. Een logopedist, een activiteitenbegeleider en twee receptionistes klikten op de link. Daarmee kwamen hun gebruikersnamen en wachtwoorden in handen van de afzenders.

In de vier inboxen staan medische gegevens van enkele honderden mensen. Volgens Pro Persona zijn er geen aanwijzingen dat de hackers toegang hebben gehad tot de gegevens, maar de instelling kan dat ook niet helemaal uitsluiten. Alle medewerkers hebben een nieuw wachtwoord moeten aanmaken.

Door: ANP