Samenwerking om politieagent met trauma en ptss te helpen

Traumacentrum GGZ Drenthe is een samenwerking aangegaan met de politie en nog drie andere instellingen in het programma Zorglijn PTSS Politie om agenten met psychische problemen te ondersteunen. Het traumacentrum in Beilen heeft kennis van de wereld van politieagenten en kan hen op zeer korte termijn diagnosticeren en behandelen. Zo kunnen klachten zoals een posttraumatische stressstoornis (ptss) behandeld worden. Dit meldt Dagblad van het Noorden. 

Klinisch psycholoog en manager behandelzaken van het Traumacentrum GGZ Drenthe Dorien de Groot spreekt van veel leed in het werk van politieagenten. Iets waar veel burgers niet bij stilstaan. Via het programma hoeven de agenten niet te wachten op reguliere geestelijke gezondheidszorg (ggz) en kunnen zij dezelfde dag van de afspraak al een diagnose krijgen. Hierdoor kan er sneller gewerkt worden aan de psychische problematiek en kan de juiste hulp geboden worden.

‘Verdrietige incidenten waar kinderen bij betrokken zijn’

Een individuele therapeut kan voor sommige agenten voldoende zijn om hun problemen aan te pakken. Voor anderen in een doorverwijzing naar het specialistisch traumacentrum meer geschikt. Hier zijn onder andere groepen met enkel (ex)politieagenten. Het werk van agenten is ingrijpend en zij krijgen te maken met zeer complexe situaties. Het kan gaan om ongelukken, geweld, zelfdoding en het veiligstellen van sporen of bewijsmateriaal. “Het zijn vaak details of specifieke gebeurtenissen die de emmer doen overlopen”, aldus De Groot. “Waar de meeste agenten veel last van hebben, zijn verdrietige incidenten waar kinderen bij betrokken zijn.”

Behoefte aan erkenning en waardering

Volgens de klinisch psycholoog is het belangrijk om erkenning te hebben voor politiemensen. Zij worden vanaf 2011 behandeld bij het traumacentrum waar ook veteranen behandeld worden. “In hun werk zetten ze zich in voor de maatschappij en daarbij zetten ze zichzelf opzij. Door specialistische zorg aan te bieden, geven we ook gestalte aan die terechte behoefte aan waardering en erkenning.”

Door: Nationale Zorggids