Aanwijzing voor Mentis GGZ in Amersfoort

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Mentis GGZ bv in Amersfoort een aanwijzing gegeven. De kwaliteit van zorg bij Mentis, een praktijk die ambulante ggz aanbiedt, schiet tekort. De randvoorwaarden om goede zorg te verlenen ontbreken. Dit meldt de inspectie.

De inspectie constateert dat Mentis niet voldoet aan de normen voor goede en veilige zorg. Mentis schiet op meerdere thema’s tekort waar de inspectie op let. Het gaat om persoonsgerichte zorg, deskundige hulpverlener en sturen op kwaliteit en veiligheid. Om die reden legt de inspectie een aanwijzing op. Een aanwijzing is een bestuursrechtelijke maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder verplicht om de zorg te verbeteren.

Geen aantoonbare maatregelen genomen

De bestuurder draagt onvoldoende zorg voor systematische bewaking, beheersing en verbetering van de kwaliteit van de zorg. De inspectie stelt vast dat de bestuurder geen aantoonbare maatregelen heeft genomen om de situatie te verbeteren naar aanleiding van een eerder inspectiebezoek in augustus 2019.

De bestuurder stuurt onvoldoende op de invulling van de taken van de regiebehandelaar, dat is iemand die de regie voert over het behandelproces van cliënten. Daarnaast ontbreekt een regeling voor vervanging van zorgverleners. Hierdoor komt de continuïteit van zorg in gevaar.

‘Onvoldoende vertrouwen in de verbeterkracht’

Verder draagt de bestuurder van Mentis geen zorg voor het op peil houden of uitbreiden van de deskundigheid en bekwaamheid van zorgverleners. De inspectie heeft mede hierdoor onvoldoende vertrouwen in de verbeterkracht van de bestuurder en diens besef dat verbeteringen noodzakelijk zijn.

Mentis krijgt tot 2 juni 2020 de tijd om de verbeteringen door te voeren die nodig zijn om aan de standaarden te voldoen voor goede en veilige zorg. De inspectie volgt de naleving van de aanwijzing nauwlettend. Als Mentis niet binnen deze termijn van drie maanden aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.

Door: Nationale Zorggids