Normal_lege_straat_weg_sociale_onthouding

Waar een groot deel van de bevolking zich wel enigszins zorgen maakt over het coronavirus, ligt dat bij de groep menen met autisme vele malen hoger. Kees Momma, bekend uit de documentaire Het Beste voor Kees, deelt op Facebook in een brief zijn zorgen. Zijn eigen zorgen, maar ook die voor de gemeenschap van mensen met autisme. Zij zijn onder- of juist overgevoelig voor prikkels en de verandering in dagelijkse activiteiten kan hen hard treffen. Dit meldt RTL Nieuws.

Kees heeft net als zo’n 200.000 andere Nederlanders een autisme spectrum stoornis (ass). Ook zijn zoon Quinten heeft een stoornis. Vader Kees doet ’s nachts geen oog dicht door de zorgen over het virus. En zoon Quinten vraagt meerdere keren per dag of zijn ouders er nog zijn. De angst zit er bij het gezin goed in.

‘Mensen durven niet eens meer te bellen’

Het gezin is niet de enige die moeite heeft met de angst voor het virus. Han Dijkslag (expert autisme en arbeid bij Effectyf) ziet dat ook zijn werknemers zeer bang zijn voor het coronavirus. Het is lastig om met hen contact te krijgen. "Sommigen willen niet eens meer bellen, omdat ze bang zijn dat ze het coronavirus over de telefoon kunnen krijgen."

Ook is de omschakeling naar een heel ander leefpatroon een zeer grote verandering voor mensen met autisme. Zij zijn vaak gebaat bij regelmaat en dat alles volgens het vaste programma verloopt. Dat is tijdens de uitbraak van het coronavirus en thuiswerken niet mogelijk. Sommige werkgevers sturen al het personeel naar huis met de boodschap dat het bedrijf dicht gaat. “En dat is nou net iets waar mensen met autisme helemaal niet tegen kunnen”, vertelt Karol Henke van de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

Eindelijk stil genoeg om naar buiten te gaan

Dijkslag ziet dat thuiswerken daarom moeilijk voor ze is. Werkgevers zouden daarom meer aandacht kunnen geven aan de werknemers met een beperking voordat ze iedereen met een korte toelichting naar huis sturen. Toch vertelt Kees Momma in zijn brief op Facebook over een positief effect van social distancing. Het is voor hem eindelijk stil genoeg op straat om naar buiten te gaan en niet overprikkeld te raken.

Door: Nationale Zorggids