Zeven adviezen bij coronastress

Je mentale gezondheid kan flink te lijden hebben onder de coronacrisis. Misschien ben je ineens eenzaam door het gebrek aan sociale contacten of verveel je je omdat je de hele dag thuis zit. Mocht je al kampen met psychische problemen, dan komt de coronacrisis er nog bovenop. Hoe kun je de negatieve gevolgen van de maatregelen tegen het coronavirus tegengaan? Lees hier adviezen om beter om te gaan met eenzaamheid en verveling.

Eenzaam door corona? Bel of Skype regelmatig met vrienden of familie

Door de coronacrisis vallen veel sociale contacten weg. Dit kan zorgen voor eenzaamheid. Hoewel het nu niet mogelijk is om vrienden en familie te ontmoeten, is het toch belangrijk om iets te ondernemen. Daarmee doorbreek je de eenzaamheid. Bel bijvoorbeeld wat vaker dan normaal met vrienden en familie. Hiervoor kun je ook afspreken om een paar keer per week op vaste tijdstippen te bellen. Zo weet je dat je op die momenten mensen spreekt en voel je je minder alleen. Gebruik bijvoorbeeld ook eens FaceTime of Skype zodat je elkaar kunt zien.

Daarnaast kan het helpen een duidelijke structuur in je dag aan te brengen. Plan elke dag een paar dingen in die je prettig of interessant vindt. Een strakke planning is niet nodig, maar de regelmaat van leuke activiteiten kan helpen bij eenzaamheid. Kijk hieronder voor leuke thuistips.

Eenzaamheid tegengaan door anderen te helpen via Facebook

Eenzaamheid komt in alle leeftijdsgroepen voor. Op Facebook zijn allerlei groepen te vinden die zich richten op het verminderen van eenzaamheid onder ouderen maar ook onder jongeren. Denk bijvoorbeeld ook aan groepen die andere mensen helpen; je inzetten voor anderen is een uitstekende manier om iets aan je eigen eenzaamheid te doen. Ook zijn er groepen gericht op het maken van nieuwe vrienden.

Therapieland: gratis online programma tegen eenzaamheid

E-health-aanbieder Therapieland komt met een nieuw gratis online programma om mensen te helpen die zich door de coronacrisis erg eenzaam voelen. Het programma bevat verschillende tips en adviezen over hoe je in contact kunt blijven met je omgeving en hoe je je dag kunt indelen. Het programma vind je hier.

Het is niet altijd even makkelijk om iets te ondernemen of contact te zoeken met andere mensen als je je eenzaam voelt. Helemaal als je je vóór de coroncrisis al eenzaam voelde. Als je hierdoor psychische klachten ervaart, is het nog altijd mogelijk om contact op te nemen met de huisarts. Hij of zij is ook bereikbaar voor dit soort klachten en zal je verhaal serieus nemen. 

Coronaverveling tegengaan doe je met deze tips

Heb je veel tijd om handen maar Netflix inmiddels wel gezien? Denk eens aan onderstaande tips om de tijd mee te verdrijven én plezier te hebben, in je eentje of met je huisgenoten:

  • Lees de Binnentips op de Nationale Recreatiegids als je even geen inspiratie hebt. Voorbeelden: word EHBO-expert met een gratis cursus van het Rode Kruis, leer dansen á la Drake, of doe de balkonquiz, een populaire rage uit Parijs. Ook niet te missen: de pubquiz vanuit huis
  • Organiseer een virtueel etentje, borrel of feestje met een app zoals de Houseparty app. Pasen staat voor de deur maar het bezoek helaas niet. Met een app waarmee je kunt videobellen (zoals ook FaceTime, Skype en WhatsApp) kun je toch samen een feestje bouwen.
  • De coronacrisis is een uitgelezen moment om eens meer te gaan lezen, en dan niet over de crisis natuurlijk. De Online Bibliotheek biedt bijvoorbeeld gratis e-books aan, handig nu alle bibliotheken gesloten zijn. Ook aan kinderen is gedacht: op De Voorleeshoek kun je tijdelijk gratis talloze voorleesfilmpjes bekijken en wekelijks naar nieuwe voorleesverhalen luisteren. De Voorleeshoek werkt met allerlei thema’s, zoals Pasen en muziek Het nieuwe Netflix voor kinderen!
  • Beweging is het eerste dat er vaak bij in schiet als je veel thuis zit. Gelukkig is daar YouTube met zijn talloze fitnessfilmpjes voor beginners en fanatiekelingen. Ook Nederland in Beweging geniet deze dagen veel bekendheid. Beweeg dagelijks 30 minuten mee met Olga Commandeur en Duco Bauwens. Laagdrempeliger kan het niet!

Door: Nationale Zorggids