Lockdown zorgt voor obsessief gedrag

Tijdens de coronacrisis komen veel mensen eindelijk toe aan klusjes of bezigheden die al lang op hun to do-lijstjes stonden. We storten ons fanatiek en bijna obsessief op schoonmaken, bakken, puzzelen en schilderen. Ook het volgen van nieuws kan nu een obsessie worden. Volgens psycholoog Marjon Bohré is het extreme gedrag dat sommige mensen vertonen een mechanisme om met ongemak en lastige emoties om te gaan. Dit meldt RTL Nieuws. 

Dit kan echter ook omslaan in dwangmatig of obsessief gedrag. Volgens psycholoog Bohré kan het een manier zijn om ons gevoel te verdoven, of iets niet te hoeven voelen: "We voelen ons onzeker over de toekomst, zijn eenzaam door het gemis aan contact met anderen of raken geïrriteerd door het gebrek aan ruimte en vrijheid. Al die ongemakkelijke emoties zijn vervelend en we proberen ons vaak daartegen te beschermen door iets anders te gaan doen."

Adviezen tegen eenzaamheid

Bohré adviseert om je ervan bewust te zijn dat die gevoelens er niet voor niks zijn: "Voel je je eenzaam? Praat erover, zeg tegen iemand: ‘Ik voel me alleen.’ Voel je irritatie omdat je partner te dicht op je lip zit? Zeg iets als: ‘Ik merk dat ik het best lastig vind dat we nu zo dicht op elkaar zitten. Ik zou misschien af en toe wat eigen ruimte en tijd willen." Andere zaken die je kunt ondernemen tegen eenzaamheid zijn structuur in je dag aanbrengen, contact zoeken met mensen via Skype of sociale media, of juist andere mensen gaan helpen.

'Je hoeft niet perfect door de crisis heen'

Het is niet altijd erg om je ergens helemaal in te storten. Bohré: "Maar voor je mentale gezondheid is het wel een goed idee om bij jezelf op te merken wat je in het extreme doet. En dan eens nieuwsgierig ‘op onderzoek’ uit te gaan: hoe voel ik me? Ga even zitten, haal rustig adem, geef jezelf toestemming om het allemaal even niet meer te weten. Give yourself a break. Je hoeft niet perfect door de crisis heen."

Door: Nationale Zorggids