Jongeren starten online lockdowndiaries

Online een videodagboek bijhouden: hier beginnen allerlei jongeren in de leeftijd van 25-35 jaar vandaag mee onder de hashtag LockdownDiaries. Door de coronacrisis missen zij nu hun gebruikelijke uitlaatkleppen zoals sporten en uitgaan. Met deze 'diaries' willen zij hun ervaringen met anderen delen. Dit doen zij door te vertellen over hun worstelingen, maar ze praten ook over wat ze leren van de coronacrisis. Dit meldt Metro. 

Voor jongeren tussen 25-35 jaar is het lastig om in deze tijd rust in het hoofd te vinden, zo blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar Anderzorg onder vijfhonderd jongeren van deze leeftijdsgroep. Doordat ook deze groep moet thuiswerken, is de balans tussen werk en privé ook niet altijd duidelijk. 

Online videodagboek om spanningen kwijt te raken

De coronacrisis is voor veel jongeren van deze leeftijd aanleiding om online een videodagboek bij te gaan houden, zoals bijvoorbeeld op Instagram. Hier kunnen ze spanningen en gevoelens kwijt. Psycholoog Saskia Geraerts denkt dat het initatief een goed idee is: "Het is altijd nuttig, niet alleen in deze tijd. Door middel van een dagboek neem je afstand van de dingen die spelen. Je krijgt dan een beschouwende rol. Emoties zijn hanteerbaarder als je ze opschrijft wanneer het jou uitkomt."

Lockdowndiaries tegenhanger van wat nu de norm is op sociale media

In een dagboek schrijven, is iets van alle tijden en dit wordt nu in een nieuwe vorm gegoten. Jonge mensen anno 2020 zijn gewend om alles online te doen. Omdat de meeste jongeren vooral mooie dingen laten zien op sociale media en dit daardoor de norm wordt, kunnen deze online dagboeken een goede tegenhanger zijn volgens Geraerts: "Daarmee normaliseren we dagelijkse worstelingen en kunnen kijkers zich herkennen in de ervaringen."

De lockdowndiaries zijn voor iedereen online te volgen, met commentaar van psycholoog Geraerts.

Door: Nationale Zorggids