Normal_lachgas

Uit onderzoek van TeamAlert blijkt dat veel jongeren het liefst met elkaar afspreken in de auto om daar lachgas te gebruiken. In de auto vinden ze de privacy en vrijheid die ze zoeken voor het gebruik van de partydrug. Onder invloed rijden in de auto gebeurt daardoor ook regelmatig. Dit meldt TeamAlert die hiernaar onderzoek deed in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Jongeren kiezen liever niet voor gebruik thuis bij hun ouders of tijdens het uitgaan. In het uitgaansleven betalen ze flink voor de aanschaf van lachgas. In de auto vinden ze de vrijheid die ze zoeken en kunnen ze gemakkelijk op zoek naar een plekje om te gebruiken. De auto is ook nog eens warme en fijne plek om met meerdere mensen te zitten, aldus de respondenten.

Rijden met lachgas op

Juist omdat jongeren in de auto gebruiken, is de drempel om vervolgens te gaan rijden laag. De effecten van het lachgas vertroebelen ook nog eens hun beoordelingsvermogen om wel of niet te rijden. Het lachgas maakt dat ze zichzelf overschatten en gevaren weglachen. Overigens maakt het jongeren niet uit of ze stilstaand of rijdend gebruiken. Ze doen het in beide situaties.

Tegenstrijdige blik op rijden onder invloed

Wat TeamAlert zeer tegenstrijdig noemt is hoe jongeren tegen het rijden onder invloed aankijken. Lachgas in het verkeer gebruiken vinden ze niet veilig, tenzij het om hun eigen gebruik gaat. Ze denken dat juist zij het stuur prima onder controle hebben. En omdat ze nog nooit een ongeluk hebben gehad, versterkt dat  gevoel.

TeamAlert gaat met de resultaten aan de slag en komt met een campagne om actief te wijzen op de gevaren van lachgasgebruik in het verkeer. 

Door: Nationale Zorggids