Aanwijzing voor Stichting Stepwork ggz
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Stichting Stepwork GGZ een aanwijzing gegeven. Deze stichting biedt ggz zorg aan ongeveer 600 cliënten waarbij de kwaliteit tekort schiet. De randvoorwaarden om goede zorg te kunnen verlenen ontbreken, specifiek op het gebied van medicatieveiligheid. Dit meldt de IGJ.
De inspectie concludeerde op basis van een toezicht traject dat de zorg bij Stepwork op een belangrijk onderdeel, namelijk de medicatieveiligheid, niet voldoet aan de getoetste wet- en regelgeving, normen, richtlijnen en standaarden. De zorgaanbieder zette verschillende verbeteracties uit maar de resultaten van deze verbeteracties zijn onvoldoende zichtbaar in de dagelijkse praktijk. Daarom ziet de inspectie nog steeds risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorgverlening aan de cliënten.
 

Bestuurlijke maatregel voor Stepwork

De inspectie heeft er geen vertrouwen in dat Stepwork zonder bestuursrechtelijke maatregel zal voldoen aan de normen voor goede zorg. Daarbij speelt mee dat de inspectie eerder, tijdens het toezichtbezoek in maart 2019 ook dezelfde tekortkomingen signaleerde. Stepwork krijgt tot 22 augustus 2020 de tijd om verbeteringen door te voeren. Dat betekent dat de zorgaanbieder er zorg voor draagt dat de randvoorwaarden aanwezig zijn om op dit aspect goede en veilige zorg te verlenen. Dat houdt onder andere in dat uiterlijk op 22 augustus 2020 de medicatieveiligheid op orde is.
 
Als Stichting Stepwork GGZ niet aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.
 
Door: Nationale Zorggids